
Despre transparența administrației publice
O administrație performantă și în folosul cetățeanului este în primul rând transparentă.
Subiectul ședințelor de Consiliu Local transmise live nu este unul nou. S-a făcut în trecut până la un punct. Se face și în prezent, în anumite limite și cu anumite limitări, ce țin în special de tehnologia disponibilă și resursele financiare. Dar așa cum au menționat și alți colegi consilieri în spațiul public, e loc de mai bine.
N-aș putea deci să spun că ideea îmi aparține. Sau că reinventăm noi roata. Perseverența în schimb este a noastră. Acolo unde alții doar au lansat o idee seara și au uitat de ea până a doua zi dimineața, noi am început să ne documentăm. Să ne facem temele. Să explorăm piața dispozitivelor, pentru a înțelege mai exact ce ne trebuie și cât ne-ar costa. Am tăcut până acum. Și expunem acum concluziile noastre, spre dezbatere publică în primă fază. Nu toată lumea va fi de acord. De aia e dezbatere.
Am explorat toate soluțiile la care ne-am putut gândi, de la a plăti punctual pe cineva să vină ședință de ședință și să facă live cu telefonul, până la setup-uri de mii de euro. Am urmărit zeci de ore de tutoriale, dar niciunul nu replica exact condițiile din sala noastră de consiliu. Am stat de vorbă cu oameni din radio, televiziuni și cu alți specialiști sau alte persoane cu înclinații tehnice. Unii ne-au descurajat. Cu argumente destul de valide. Alții au venit cu idei interesante pe care le-am studiat.
După toate acestea, am ajuns la concluzia că o cameră Insta 360 X4 (modelul nou), amplasată pe un trepied, în mijlocul sălii, ar putea fi soluția de care avem nevoie. Există pe piață și soluții mult mai scumpe și cu o calitate mai ridicată. Problema este că în urma clipurilor vizionate, noi nu credem că plusul de calitate pe care îl aduc aceste dispozitive este atât de mare și / sau relevant pentru publicul larg, încât să justifice un preț de 5 sau 6 ori mai mare. Pe noi ne interesează ca discuțiile din CL să ajungă la cetățeni, ușor și consecvent. Nu facem televiziune. De aceea, credem că Insta 360 X4 ar putea fi dispozitivul de care avem nevoie pentru sala noastră de consiliu. Dar camera trebuie testată mai întâi, pentru a putea spune asta cu certitudine 100%.
Argumente PRO:
- Putem transmite ședințele în format 360. Asta înseamnă că pentru cei care vizionează va fi ca și când se află ei înșiși în mijlocul încăperii și cu o simplă rotire a telefonului, pot alege să urmărească persoana care vorbește
- Live Stream direct, pe Youtube / Facebook, fără a necesita un calculator, software adițional sau alte dispozitive periferice, în afară de aplicația Insta 360 disponibilă gratuit pentru telefoane. Pornim live-ul de pe telefon. Oprim de pe telefon. Și cam atât.
- Modelul nou (X4) are o rezoluție totală de 8K, față de modelele precedente care aveau 5,7K sau 6K. În mod clar această rezoluție se împarte la 360 de grade, dar chiar și așa imaginea și detaliile sunt semnificativ îmbunătățite.
- De asemenea, atât calitatea senzorului de imagine cât și microfoanele interne sunt semnificativ îmbunătățite față de versiunile anterioare. Am avut spre exemplu discuții cu un prieten despre Insta 360 X3 (modelul anterior) și am fost puțin descurajat inițial.
Posibile limitări tehnice:
- Camerele Insta 360 nu prea sunt făcute pentru ședințe în încăperi.
- Cu excepția modelului “One RS”, sunt cunoscute ca având performanțe modeste în spații slab iluminate. Va trebui deci să ne asigurăm că sala este bine iluminată și dacă facem asta, ar trebui să obținem o calitate mai bună a imaginii.
- Camerele Insta 360, deși au microfoane bune, acestea sunt configurate să preia sunetul din imediata lor proximitate (2-3 metri). Aici trebuie văzut dacă așezăm una în mijlocul camerei de consiliu, care este distanța cea mai mare față de cei așezați la masă. Nu vom ști cu siguranță cum se aude până nu testăm. Camera în sine nu permite direct captarea sunetului de la microfoanele din sală (nu are intrare jack 3.5), dar soluții tehnice cu diverse adaptoare par să existe și ar putea fi testate, pentru o claritate cât mai bună a sunetului. Teoretic e posibil. Practic, până nu testăm, nu vom ști.
Vlad Peiu – Consilier local Târgu Neamț